Wanneer moet ik mijn bomen snoeien?

Het snoeien van bomen en struiken is een belangrijk en zorgvuldig uit te voeren klus waarmee u de kwaliteit van het groen in uw tuin vergroot. Snoeien doet u om 3 redenen:

Redenen om te snoeien

  • U wilt de productie en kwaliteit van bloemen of vruchten vergroten
  • U wilt de vorm van een boom of struik behouden of verkrijgen
  • U wilt uw boom of struik gezond en krachtig houden

Snoeien in de winter

In de winter zijn de meeste bomen in rust en is de vorm van de boom goed te zien. Zo kunt u goed bepalen welke takken weggesnoeid moeten worden. De winter is voor veel bomen het ideale moment om ze te snoeien.

Niet snoeien in de winter

ABC bomen (dat zijn alle bomen waarvan de Latijnse naam met een A, B of C begint, mogen niet gesnoeid worden als ze helemaal kaal zijn. Juist in de winter kan er bij het snoeien van deze bomen sap uit de snijwond komen. ABC bomen kunt u het beste in vroeg in de winter of in de zomer snoeien. Ook steenvruchtbomen (kersen, pruimen, perzik, abrikoos en nectarine) mogen nooit in de winter gesnoeid worden, maar juist kort na de oogsttijd van het fruit!

Regels voor het snoeien van bomen

Hoewel iedere boom anders is en sommige boomsoorten een speciale aanpak vereisen, zijn er een aantal regels bij het snoeien van bomen waaraan u zich kunt houden

  1. Hoe krachtiger u snoeit, hoe sterker de nieuwe bloei zal zijn
  2. Door het inkorten van takken verhoogt u de kwaliteit van een plant op de lange duur
  3. Dubbele koppen kunt u wegsnoeien. De hoofdtak van een boom moet recht omhoog groeien
  4. Bij het opkronen snoeit u de onderste takken langs de stam weg.
  5. Takken die tegen elkaar schuren zorgen voor wonden waarin schimmels kunnen ontstaan. Snoei schurende takken weg

Snoeien is werk voor experts

Wilt u zeker weten dat u evenwichtig groeiende en gezonde bomen in uw tuin heeft? Twijfelt u wanneer u welke boom moet snoeien? Kies er dan voor om Erik van der Peet in te huren. Erik heeft meer dan 10 jaar ervaring in het snoeien van allerlei soorten bomen en struiken. Zo weet u zeker dat u lang kunt genieten van de mooiste bomen en struiken in uw tuin. Meer informatie of een vrijblijvende afspraak? Bel Erik van der Peet